България трябва да напусне фолклора и да мисли стратегически.Това заяви северномакедонският

...
България трябва да напусне фолклора и да мисли стратегически.Това заяви северномакедонският
Коментари Харесай

Буяр Османи: България трябва да напусне фолклора и да мисли стратегически

България би трябвало да напусне фолклора и да мисли стратегически.

Това съобщи северномакедонският министър на външните работи Буяр Османи във връзка с правата на българите в РСМ. Османи не отговори на нито един от заложените му въпроси. БГНЕС разгласява цялостния текст от диалога с министъра на РСМ, който е в София за присъединяване във конгрес за връзките сред Европейски Съюз и Балканите.

Въпрос: Г-н Османи не Ви ли тормози, че на най-високо равнище в районен съд Македония България бива наричана „ екстремистка “ страна? Вие чували ли сте в миналото българският президент или министър председател да насочва сходни обиди към вашата страна?

Буяр Османи: Това е една добра среща, на която министрите от района приказват за европейската вероятност и това се случва в София. Темата е Европейският съюз срещна Балканите в София. Това значи доста за всички ни. През 2018 година в София се състоя срещата ЕС-Западни Балкани за пръв път от Солунската среща през 2003 година Върна се вярата в района, че България завладява европейското водачество в района.

За страдание, не се случиха доста неща. Балканите са към момента там, където бяха преди 4 години, преди 10 години. Трябваше да се случи станалото в Украйна, с цел да разберем, че консолидираното към този момент не е въпрос на ежедневната политика, не е въпрос на страсти, не е въпрос на намъдруване, който ще каже по-голяма дума от другия. Става въпрос за консолидиране на сигурността за жителите да живеят в мир и непоклатимост. Работим над това. Надявам се поръките от през днешния ден да бъдат признати /схватени/, че през днешния ден е време на стратегическо водачество, а не е време на политиканство. Време е всеки да одобри отговорността, тъй като през днешния ден ние сътворяваме нова история, говорейки за историята отпреди 100 години, забравяме, че през днешния ден сътворяваме историята за поколения 50-100 години напред. Историята ще ни съди за това, което вършим. Ние ще бъдем и сме на същинската страна на историята.

Въпрос: Вие говорите за виновна позиция. Но вярно ли е да сравнявате България с Русия и че ние ще ви нападнем? Това са нелепости и политиканство?

Буяр Османи: Няма да влизам в такива мнения, които в никакъв случай не са били дело на нашия формален дискурс. Имаме историческа отговорност да консолидираме района. България има стратегически интерес този район да бъде постоянен, да бъде европейски и мисля, че всеки ще бъде на равнището на историческата отговорност.

Въпрос: На какъв стадий са сега диалозите Ви със София?

Буяр Османи: Има диалози сред двете министерства, сред държавните управления. Все още не мога да кажа, че имаме решение, което е задоволително за двете страни. Често пъти споделям, че с цел да бъде едно решение трайно, то би трябвало да бъде задоволително за двете страни, да ги остави еднообразно задоволени или еднообразно неудовлетворени. Не може да бъде решение, в случай че едната страна е недоволна, а другата – удовлетворена.

Въпрос: Поемал ли е ангажимент министър председателят Кирил Петков да вдигне ветото?

Буяр Османи: Не мога да разясня решенията на българските управляващи. Това, което мога да кажа е, че е време България да поеме стратегическо водачество в района, тъй като въпросът към този момент не е единствено за европейската вероятност, а и за стабилността на района. Историята ще ни съди за решенията, които взимаме през днешния ден за да прекъснем този отровен кръг на връзки, който отдалечава жителите на двете страни, а трети страни употребяват това и злоупотребяват.

Въпрос: Сигурността Ви е обезпечена от НАТО, а Европейски Съюз е съюз на полезности. Вие не спазвате тези полезности във връзка с българите?

Буяр Османи: Мисля, че в Западните Балкани има към момента отворени въпроси. Много е значимо РСМ и Албания да спомагат за разрешаването на въпроса сред Косово и Сърбия, и разрешаване на въпроса в Босна. Не е належащо да има още два въпроса да се отварят, а точно РСМ и Албания и остават на полетата на отворените въпрос. Когато имате прекомерно доста отворени въпроси, едно може да излезе от надзор. Затова е доста значимо да излезем от дневната политика, да излезем от фолклора, да стартираме да разсъждаваме стратегически. Историята и бъдещето ще ни съди за решенията, които взимаме.

Въпрос: Българските жители не желаят да им бъде фалшифицирана историята. Ние не желаеме вашата еднаквост, само че вие отнемате идентичността на умряли хора, правейки ги македонци, а те са българи

Буяр Османи: Господине, апелирам Ви. Не влизайте във въпроси, по които не сте способени нито вие, нито аз. Оставете на Историческата комисия. Те са изпратени за това, с цел да надмогнат тези разлики. Ако влезем аз и вие в дебата за историята, това ще бъде към този момент фолклор, ще бъде политиканство, ще бъде единствено отдалечаване. Оставате там процесът, където му е мястото. Дайте да беседваме по какъв начин да вървим напред, да сближим младите. Оставете хората да се срещнат, да бъдат другари и не ги тровете с въпроси отпреди 100 години. Оставете ги историческата комисия да ги реши. Ние ще приемем всички резултати на историческата комисия и това ще бъдат крайни решения в нашите книги, ще бъдат дял от формалната позиция на Република Македония. Колко вреди нанасяме на младите с това политиканство.

Въпрос: Приемливо ли е за РСМ да изчака целия развой на регистриране на българите в Конституцията преди рухването на ветото, в случай че това е желаното изискване?

Буяр Османи: Мисля, че това е отдалечаване на процеса. Смятам, че в този момент имаме съвършен късмет да реализираме решение, което ще подсигурява и ускори процеса. Нямаме време да играем с месеци и години. Трябва да се вземат решение в този момент, до момента в който сме виновни към района и към бъдещето. Абсолютно РСМ счита, че би трябвало да създадем това и ще го създадем. Трябва да се схваща значимостта на момента да се вземат съответните решения.

Въпрос: Разграничавате ли се от изказванията, че България се отнася към РСМ, по този начин както Русия към Украйна, които звучат във вашите държавни медии, които са спонсорирани от вашето държавно управление?

Буяр Османи: Мисля, че е време да се постави завършек на този отворен кръг на обвинявания. Време е да се върнем към естествена връзка, както го вършат тези 20 младежи от РСМ и България. Те беседват за това по какъв начин дружно да си устроят бъдещето. Не ги тровете. Говоря за политиците и всички, които са срещу подобряването на връзките. Други злоупотребяват с това, като Русия.

Въпрос: А Сърбия злоупотребява ли с това или просръбските политици в РСМ, вашите сътрудници?

Буяр Османи: Благодаря Ви доста!

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР